LPG / Otogaz Dönüşümü esnasında, Öncesi ve Sonrasında merak edilen sorular


Ülkemizde LPG litre satış fiyatları değişkenlikler göstermektedir. Aracınızın teknik verilerine göre doğru Kit Modeli ile gerçekleşen LPG Dönüşüm işlemleri sonrasında Ortalama %35 ile %45 arasında bir yakıt tasarrufu sağlarsınız.

Aracınız için uygun LPG sistemi, doğru uygulandığı takdirde herhangi bir performans kaybınız olmaz. Benzin performansında %40 ekonomik sürüş sağlarsınız.

Evet, aracınızın LPG dönüşümünü yetkili TSE li servislerde yaptırdığınızda ve standartlara uygun ekipmanlar kullanıldığında aynı zamanda da doğru işçilik uygulandığında son derece güvenli ve son derece sorunsuz kullanabilirsiniz.

Kesinlikle yetkili LPG dönüşüm servislerini seçmelisiniz. Servisin mutlaka bünyesinde makine mühendisi çalıştırmalıdır. Servisin TSE Hizmet yeri yeterlilik belgesini mutlaka sorgulayın. TSE Hizmet yeterlilik belgesi olmayan servisler merdiven altı servislerdir ve satış sonrasında sorun yaşarsınız.

Yaklaşık olarak 360-370 TL civarındadır.

- İlk olarak fatura ve projelerinizi bizden almalısınız.
- Aracınızın herhangi bir vergi veya ceza borcu olmadığından emin olmalısınız.
- Trafik sigortanızın güncel olduğuna dikkat ediniz.
- Projelerinizi aldıktan sonra mutlaka yeniden Egsoz emisyon ölçümü yaptırmalısınız. Bedeli 59 TL dir.
- www.tuvturk.com adresinden muayene randevusu alarak aracınızı muayene ettirmeniz gerekecek. Bu işlemin bedeli 2019 yılı için 279,66 TL dir.
- Araç muayenesi yapıldıktan sonra elinizde LPG projesi, garanti belgesi, fatura, ve ruhsatlarınız olacak.
- Şimdi elinizdeki evraklar ile elbette ki ruhsat sahibi kim ise herhangi bir NOTERE gidecek ve elinizdeki evrakları Noter inceledikten sonra sizin eski ruhsatınızı alıp LPG işlenmiş yeni ruhsatı size teslim edecek. Bu işlemin bedeli 2019 yılı için 149 TL dir.
- Artık işleminiz başarılı bir şekilde tamamlandı.
- LPG nin ruhsatınıza işlenme bedeli yaklaşık 490 TL civarında olacaktır.
- Artık işleminiz başarılı bir şekilde tamamlandı.

Aracınızda gaz kokusu hissediyorsanız LPG bağlantı noktalarından birinde ya da bir kaçında gaz sızıntısı var demektir. Şoför kabinindeki kumanda düğmesinden aracınızı benzine geçirip en yakın yetkili LPG servisine gidip kaçak( sızdırmazlık) kontrolü yaptırmanız gerekmektedir.

LPG sistemleri her 10.000 km de bir bakımlarının yapılması gerekmektedir. Bu bakımlarda mutlaka çift filtre değişmeli ve sızdırmazlık kontrollerinin doğru biçimde yapılması gerekir. Şayet aracınızda 80.000 km ve daha fazla LPG kullandıysanız LPG ve su hortum gruplarını da aracınız ve sizin güvenliğiniz için değiştirmeniz gerekmektedir.

Aracınızın normal periyodik bakımlarını aksatmandan zamanında yaptırmalısınız. LPG den dolayı bir değişiklik olmaz.

Mutlaka profesyonel destek almalısınız. Aracınızın marka ve modelini Konusunda uzman personelimiz ile paylaşmanız durumunda size destek olunacaktır.

Mutlaka yetkili LPG dönüşüm servislerine gitmelisiniz. Servisinizden aracınıza en uygun kit hakkında bilgilendirilmelisiniz. Montaj süresi hakkında acil çözümler istememelisiniz.

Yetkili servislerde periyodik sürelerde gaz sızdırmazlık kontrollerini ve bakımlarını yaptırmalısınız. Eğer sisteminiz 5 yıldan eski ise LPG ve su hortumlarını mutlaka değiştirtmelisiniz.

-LPG sökümü meşakkatli bir süreçtir.
-Öncelikle yetkili LPG servisinden söküm işçilik faturası alınmalı.(yaklaşık250-300TL)
-Aracınızı TSE Araç Kontrol Merkezlerinden birine götürüp aracınızın söküldüğüne dair tespit yaptırmalısınız.( Burada 250+KDV =277 TL bir ücret ödeyeceksiniz.)
-Bu araca yetki belgesi olan bir SMM bürosundan aracın söküm projesini çizdirmelisiniz.( bu işlem için yaklaşık 450-500 TL+KDV gibi bir ücret ödersiniz.)
-Sonrasında aracınızı TUVTURK muayene kuruluşuna götürüp tespit yaptırmalısınız.( Bu işlem 225 TL)
-Bütün bu işlemlerin sonrasında da herhangi bir trafik tescil şubesinden ruhsatınızı Yakıt türü benznli olarak değiştirmelisiniz. (Bu işlem için de 125 TL bir ücret ödemek durumundasınız.)

-LPG tankının kullanım ömrü 10 yıldır 10 yılda bir değiştirilmesi yasalar ile sabitlenmiştir.( Tankın üzerinde son kullanım tarihi yazmıyor ise)
-LPG sistemindeki hortumların her 5 yılda bir değiştirilmesini öngörmekteyiz.
-Sistemin içinde bulunan Mekanik ve elektronik ekipmanların kullanım ömrü ile ilgili herhangi bir yasal mevzuat yoktur. Arıza yapana kadar kullanılabilir.

AFR (Air Flow Ratio) Benzinli, dizel ya da LPG’li araçların normal değerlerde çalışması için ideal hava yakıt karışımında olması gerekir. Genel geçer kural; 1 birim yakıtın yanması için gerekli olan hava 14.7 birimdir. Tabi bu değer benzinli araç için geçerlidir, sabit kalmaz ve sürekli değişkenlik gösterir. Aracınızın bu değeri yakalamak adına sürekli çalışır ve bu konuda görevli parçalardan birisi de lambda yani oksijen sensörüdür.